Denumire stiintifica Afin:

Vaccinium myrtillus Fam. Ericaceae

Denumire populara Afin:

afene, afin de munte, afine -negre, afinghi, asine, coacă, cucuzie, pomişoare

Proprietati farmaceutice Afin:

Frunzele de afin

-  sunt excelente antidiareice

- provoacă strângerea țesuturilor, moderează secrețiile si ușurează cicatrizarea ranilor

- consumate des, scad zaharurile din sânge

-  actioneaza asupra inmultirii microbilor

-  sunt foarte bune diuretice

- afinul este si un antiseptic urinar

-  afinele cresc acuitatea vizuală

-  folosi in tratamentul diabetului

Afectiuni tratate cu Afin:

boli tratate cu afin: diaree, enterocolite (inflamația intestinului subțire și gros) de fermentație, enterocolite (inflamația intestinului subțire și gros) de putrefacție, oxiurază, diabet, infecții urinare, diaree, uremie, gută (artrită urică), reumatism

Tratamente naturiste Afin

- ceaiul de afin combinat cu alte plante medicinale se foloseste in tratatrea simptomelor de gută, reumatism, dar si hiperuricemie (care inseamna exces de uree în sânge). Din acest ceai se pot bea fara probleme 2-3 căni, recomandate pe stomacul gol si de fiecare data înainte de masă cu aproximativ 1 oră. Se obitin rexultate excelente daca se vor face cure de lungi cu ceai de afin (cel putin 6 saptamani). Este foarte bun in combinatie cu rădăcină de brusture şi iarbă de trei fraţi pătaţi

- in tratatrea oxiurazei – se recomanda ceai de afin combinat, si se vor face cure de 12 zile: se vor bea cel putin 1-2 litri din aceast ceai in fiecare zi. In plus se pot face clisme la fiecare 2-3 zile cu infuzie combinată din frunze de afin.

- persoanele care sufera de fragilitate capilară pronunţată si care pot face vanatai pe suprafete mari ale pielii, reactioneaza extrem de bine la tratamentul care consta in frunze de afin şi frunze de viţă-de-vie. Acest tratament va avea o durata  de 3 luni timp în care se va lua pe stomacul gol dimineata, la pranz, dupa-amiaza si seara, o linguriţă de pulbere (sub limba) dintr-o combinaţie de frunze de afin şi de viţă-de-vie (cele care au struguri negri) în proporţii egale

Mod de preparare Afin – ceai de Afin, decoct de Afin, macerare la rece

Infuzie : ceai de afin -  se vor pune 2 lingurițe la jumatate de litru de apă clocotită. Cel mai bine se bea călduț și  în 3 reprize, pe parcursul unei zile

Decoct: fructe de afin zdrobite in proportie de o lingurita si jumatate la 500 ml de apă rece, se vor fierbe jumatate de ora; apoi se bea călduț de 3 ori pe parcursul unei zile

Macerare la rece: fructe de afin zdrobite in proportie de o lingurita si jumatate la 400 ml de apă rece, lasat la temperatura camerei la macerat 8 ore; se bea de 3 ori pe parcursul unei zile

Frunze

- in 250 ml apă clocotită se vor pune 2 linguriţe de frunze de afin maruntite. Se lasa acoperit 10 minute după care se va strecura, si se bea în cursul unei zile.

-  in 250 ml apă se vor pune 2 linguriţe de frunze mărunţite de afin – se fierb 15 minute. Se foloseste in tratamentul diareei, este un bunantiseptic urinar

Fructele

- la 500 ml apă se vor pune 2 linguriţe de afine. Se vor fierbe  jumatate de ora. Ceaiul rezultat se va bea călduţ pe parcursul unei intregi zile

- la 500 ml de apă se vor pune 2 linguriţe de afine zdrobite  – se lasa la macerat de seara până dimineaţa la temperatura camerei. Se va bea a doua zi in decurs de 24 de ore

- la 1 kg de zahăr se vor pune 1 kg de afine zdrobite. Se ţine astfel la foc timp de 30 minute, oiar apoi se va turna în sticle cu gura mai largă.

- la 700 g de zahăr se va pune un litru de suc de afine. Se fierbe apoi până se ingroasa. Se poate folosi în tot cursul anului

- fructele uscate se vor macina – se ia un vârf de cuţit de 3 ori pe zi sublingual. Acesta se  ţine timp de 10 minute, după care se înghite.

- gemurile şi dulceţurile de afine se fac conform retetelor cunoscute de fiecare

Tinctură de afin

– (pentru diabetici este recomandat sa se faca din frunze) – pentru tinctura se folosesc fructe proaspete – o parte si acestea vor fi zdrobite se vor adauga 5 părţi alcool alimentar de 70°. Se ţine in acest fel 15 zile si apoi se va strecura. Se agita des si se tine numai la temperatura camerei, ferit de inghet si de soare. Din aceasta tinctura se pot lua cate 20 de picaturi de 3 ori pe zi

Vin - la 1 litru de vin de struguri se pot pune 50 de grame de afine proaspete . Se lasă decurs  de 8 zile la temperatura camerei si se agita de cate ori se poate. Ulterior se strecoara şi se completează lichidul obţinut cu vin.  Este bun de consumat înainte de mese cu 15 minute.

Lichior de afin - la aproximativ 500 ml de votcă se pun 50-100 ml tinctură de afine.

Afinată – este interzisa diabeticilor

Afin in traditia populara

Este foarte apreciat pentru fructele dulci-acrişoare, la culesul cărora in lunile de inceput de vara, se folosesc niste pieptani speciali.

Din afine se prepară foarte multe lucruri, de la băuturi răcoritoare şi alcoolice la produse alimentare. Sucul din fructe de afin se folosea in trecut la colorarea vinurilor, dar si la vopsitul firelor şi ţesăturilor.

În zonele de munte, fructele uscate de afin sau plămădite în rachiu se foloseau foarte mult impotriva diareei. Din ramurile cu frunze,care au fost lasate in prealabil sa se usuce, se preparau tot felul de ceaiuri folosite in diferite afectiuni. În unele zone ale tarii, contra diareei se făceau niste turte din afine şi făină din sâmburi de măsline, care li se dădeau bolnavilor să le mănânce, fierte în amestec cu frunze de mesteacăn, laur  şi traista ciobanului.

 

 

 

Denumire stiintifica Albastrele:

Centaurea cyanus Fam. Compositae

Denumire populara Albastrele:

buruiană-mnerie, clopoţel,  corcobeţică, corobăţica-albastră, dioc, droc, floare de grâu, floare- mnerie, floarea-paiului, floare-vânătă, ghioc, iarba-frigurilor, măturică, potroacă, slăvoc, tătăişă, vânătă, vineţea, vineţele.

 Proprietati farmaceutie Albastrele:

Flori de albastrele

Uz intern

-  antidiareice, provoaca strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea, cresc diureza, calmante, diuretice

Uz extern

- calmante

 Afectiuni tratate cu Albastrele:

boli tratate cu albastrele: diaree, dispepsie (tulburari ale digestiei), afectiuni renale ale vezicii urinare, afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, afecţiuni oculare, anorexie, atonie musculară, boli de piept, bronşite, boli intestinale (reface flora intestinală), calmant în iritaţii oculare, conjunctivite, creşte diureza, constipaţie, colici intestinale şi stomacale la sugari, cearcăne, diaree, dispepsie, disurie, eczeme zemuinde, eczeme pruriginoase, furunculoza pleoapelor, galactagog (creşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează), hemoroizi, infecţii intestinale, indigestii, iritaţii oculare, înroşirea pleoapelor, ihtioză, pleoape căzute, psoriazis, rinichi, răceli, tăieturi, uscăciunea tegumentelor, ulceraţii supurate

- dureri de cap ce apar pe fondul oboselii oculare

Tratamente naturiste Albastrele:

- la 200 ml apă clocotită se va pune o linguriţă de flori de albastrele uscate. Se lasa acoperit pentru 10 minute si apoi se strecoară. Ceaiul de albastrele se utilizeaza înainte de mesele principale

- florile proaspete de albastrele se zdrobesc si se vor aplica sub formă de compresii atunci cand se folosesc extern. Cand sunt folosite intern se va lua din această pastă cate 3 lingurite in decursul unei zile.

- se mai poate face tinctura din flori de albastrele: 50 g de flori de albastrele mărunţite in 250 ml alcool alimentar de 70°. Se vor tine intr-o sticla inchisa bine, timp de 15 zile la temperatura camerei si se agita des. Apoi se strecoară şi se va pune la rece. Se poate face si cura din tinctura de albastrele: la 1 litru de apă sepun 10 ml de tinctură. Se va folosi extern, la răni sau intern in loc de apa.

-praf de albastrele: se macina florile cu rasnita. Se ţine sub limbă un var de cutit din aceasta pulbere  timp de 10 minute după care se înghite cu puţină apă.

Mod de preparare Albastrele: ceai de Albastrele, macerare la rece

Intern

- o lingurita si jumatate de flori de albastrele se va pune la 300 ml de apa care fierbe; Se va acoperi timp de 15-20 de minute; ceaiul de albastrele se bea cald in 3 inaintea meselor principale, cu o jumatate de ora.

- pentru afectiuile oculare se foloseste maceratul la rece. Se picură usor pe pleoapă şi ochi. Pentru o mai buna eficienta se pune o compresă pe pleoape timp de de 30-60 de minute pe zi. Pentru rezultate mai bune se pot adăugaşi flori de muşeţel şi tei.

Extern

In cazul bolilor de piept: se  face ceai de albăstrelecombinat cu: pătlagină, nalbă, lichen de islanda, brad.

Boli intestinale: impreuna cu ceaiul de albastrele se recomandă consumarea iaurtului, iar în caz de diaree se va face ceai de albăstrele combinat cu frunze de afin.

Constipaţie: este foarte buna combinatia de albăstrelele cu aloe vera. Se vor face  2 ceaiuri consumate dimineata si seara.

Eczeme zemuinde: praf de albăstrele se amesteca cu praf de aloe 1/1 si se aplica local. Cel mai bun rezultat se obţine dacă se spala local cu soluţie din 10 ml tinctură de arnică la 1 litru de apă.

Eczeme pruriginoase: ceaiul de albastrele se amesteca cu ceai de lamaie

Galactagog: ceai de albăstrele împreună cu fenicul (măcinat) 1\1, 2 linguriţe din amestec la 500 ml apă clocotită. Se acopera pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ihtioză: ceaiul de albastrele se amesteca cu putina faina si se pun compresii timp de 8-12 ore, după care se va spăla şi se unge cu ulei de măsline. In acelasi fel se va face si  în psoriazis şi la uscăciunea tegumentelor.

Albastrelele in traditia populara

In cazul taieturilor se puneau flori de albastrele crude, fiind un leac foarte la îndemână.

Cu decoctul din flori de albastrele se făceau spălături pentru orice fel de afectiune oculara, mai ales pentru dureri de ochi. In unele zone se credea că ceaiul de albăstrele vindecă problemele ochilor albaştri. Se lasa la macerat in vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, si se lua ca purgativ dupa ce era pisata.

Ceaiul de albastrele se folosea pentru răceli şi boli de piept. La Măguri, se făceau cu ea abureli contra frigurilor. Se mai folosea contra bolilor de piele fiertura din rădăcini, iar ceaiul din flori de albastrele contra bolilor de rinichi.