Bun venit pe magazinul nostru online!

Sanatatea din farfurie

 

 

Chiftelute de quinoa

 
 
 
 
 
 

photo

 

Va trebuie:

100gr faina de naut

100gr fasole foul boabe (fierte)

100gr fulgi de quinoa sau 200gr quinoa fiert

250ml apa

1 catel de usturoi pisat

1 legatura patrunjel pisat fin

1 lingurita coriandru macinat

Sare de Himalaya

dupa gust 1 lingurita praf de copt

O mana de malai Ulei pentru prajit

Daca compozitia (dupa o ora, inainte de fript) este lichida se mai poate adauga un pic de faina

Optional: 2 lingurite lecitina de soia pentru legat, condimente

Se amesteca compozitia si se lasa 1 ora la umflat amestecandu-se periodic. Dupa o ora se formeaza bile de compozitie si se prajesc putin in ulei (preferabil de palmier).

Foarte hranitoare, merg cu o salata verde si cu pasta de susan (tahini).

 

 

 
 
 
 
 
TURTITE CU HRISCA SI SEMINTE DE IN 
 

 

La inceput de saptamana, venim cu o reteta inedita si extrem de sanatoasa:

Turtite cu hrisca si seminte de in.

Veti avea nevoie de:

- 200 grame faina hrisca

- apa

- sare de mare

- seminte de in

- seminte de canepa

Se amesteca faina cu sarea, dupa gust, si cu suficienta apa pana va rezulta o pasta subtire, insa nu foarte moale. Se acopera cu folie si se lasa timp de 2 ore sa se odihneasca pentru ca aluatul sa devina mai matasos si maleabil.

In acest aluat adaugati o lingurita seminte de in care au fost puse la inmuiat cu o ora nainte si o lingurita seminte de canepa decorticate.

Amestecati toata compozitia si cu mainile usor umezite formati bilutele  potrivite pe care le turtiti intre palme, fara sa fie nici foarte subtiri, nici foarte groase. Asezati hartia de copt pe o tava, puneti turtitele iar apoi introduceti-le la cuptor la foc potrivit aproximativ 35 minute, pana se rumenesc si sunt crocante .

Pot fi servite cu pasta de masline sau cu pasta de legume…Variantele sunt nenumarate.

Pofat buna!

 

 

Sugestii & Retete culinare

Zahar vanilat

Ingrediente: 500 g zahar brun, 1 pastaie vanilie maruntita.

Se tine amestecul intr-un borcan 2 sapt la intuneric si se poate reumple cu zahar imediat ce s-a luat din cantitate, pana la 2-3 ani.

 


Biscuiti din legume si seminte

Ingrediente (rezulta 5 tavi in aparatul de deshidratat): 1 cana seminte de floarea soarelui, 1 cana nuci braziliene, 1 cana migdale, 1 rosie mare, 1 cana ardei rosu taiat cubulete, 1/4 cana seminte de in zdrobite, 1 praf curcuma (turmeric) sau boia de ardei, 2 lingurite sare, 1 lingura drojdie fulgi.

1. Primele trei ingrediente se pun in apa multa la inmuiat pentru 4 ore. Apoi se scurg si se lasa sa se usuce.

2. Se pun intr-un blender toate ingredientele si se mixeaza pana rezulta o pasta cat de cat omogena.

3. Fiecare tavita a aparatului de deshidratat se acopera cu foaie de copt (avand totusi grija sa ramana gaura de la mijloc libera pentru ca aerul sa circule).

4. Cu o paleta se pune din compozitie in tavi si se niveleaza. Se “taie” apoi pasta in bucati, cu ajutorul paletei (in triunghiuri, patrate etc), pentru a putea fi intoarsa usor si se lasa la deshidratat cateva ore pana cand biscuitii devin crocanti.

Biscuitii digestivi reprezinta o combinatie ideala intre un snack si un aliment-medicament. Pe langa gustul deosebit, acestia ajuta la digestie, prin continutul ridicat de fibre.

 


 Biscuiti digestivi

Sunt crocanti, aromati datorita taratelor si a semintelor de dovleac, extrem de gustosi.

Ingrediente (pentru aproximativ 25 bucati:1 cana fulgi de ovaz, 1 cana tarate de grau, 2 linguri seminte de susan, 1 cana faina alba (+ extra pentru framantat), 1 lingurite sare,

3 lingurite ulei de masline, 1 cana apa, 1/2 cana seminte de dovleac crude (sau floarea soarelui.

1. Primele trei ingrediente se macina in blender pana rezulta o faina fina.

2. Toate ingredientele se pun intr-un vas si se framanta pana rezulta un aluat elastic si nelipicios (mai adaugati apa sau faina in functie de consistenta aluatului).

3. Cu mainile infainate formati bilute de aluat de marimea unei nuci si aplatizati-le. Intepati fiecare biscuite cu furculita de 2-3 ori.

4. Aranjati biscuitii intr-o tava cu foaie de copt si dati-i la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc (15-20 minute).

Serviti-i atat calzi cat si reci.

 


Paine raw

Ingrediente: 2 cani faina integrala, 1 cana tarate de grau, 1/4 cana faina din seminte de in, 2 linguri seminte de susan, 1 lingurita sare, 3 linguri ulei presat la rece (floarea soarelui / masline). Se adauga apa cat cuprinde.

Am pus toate ingredientele intr-un bol si am adaugat apa calda cat sa se formeze un aluat maleabil, nelipicios.

Am intins aluatul intr-o foaie de aproximativ 1 – 1,5 cm si am decupat cu rotita de pizza felii de aluat pe care le-am pus la deshidratat pana au devenit crocante (dureaza cam o zi).

Este o paine extrem de sanatoasa si excelenta pentru sandwichuri, crutoane in supe raw, bruschete etc.

 


Ciocolata cu crema de cocos

Ingrediente: 3 linguri unt de cocos, 3 linguri fulgi de cocos,  2 linguri nuca caju cruda, 2 linguri miere / sirop agave.

1. Toate ingredientele se mixeaza la blender pana rezulta o crema omogena. 

2. Se ung cu putin ulei de floarea soarelui formele in care vom turna ciocolata.

3. Se toarna ciocolata in forme. 

4. Cu un pos se pune crema in fiecare forma de ciocolata si se acopera usor cu ciocolata.

5. Se da la congelator pana la intarirea completa.

6. Se servesc de indata ce se scot de la rece, altfel se vor inmuia prea tare.

 Au un gust incredibil, ce aminteste de ciocolata Bounty.

 


Biscuiti cu hrisca

Ingrediente:

- 200 g unt

- 200 g zahar brun (de preferat)         

- 4 oua              

-1 praf de copt

- aproximativ 500 g faina (din care 1/3 faina de grau integrala si 2/3 faina de hrisca)

Se amesteca toate ingredientele si se obtine un aluat din care se intinde pe planseta o foaie. 

Se taie biscuitii cu formele pentru biscuiti si se pun intava neunsa (biscuitii au suficient unt si nu se lipesc de tava).

 


Tort cu ciocolata si banane

Ingrediente crusta:

-10 linguri faina migdale               

- 10 linguri faina seminte in

- 1/2 cana curmale facute pasta

- 2-3 linguri cacao pudra

- 1 linguri unt cacao/cocos (optional pt. intarire)

Se amesteca toate ingredientele pana se formeaza un blat gros, se modeleaza intr-o forma de tort, se da la rece.

Ingrediente crema:

- 3 banane mari 

-  6-7 linguri faina din seminte de floarea soarelui

- 3 linguri miere/sirop agave 

- 2-3 linguri cacao pudra 

- 1 linguri unt cacao/cocos (optional pt. intarire)

Se omogenizeaza toate ingredientele pana devin crema, se aseaza crema peste crusta si se da la rece.

 


Bombonele cu lamaie

Ingrediente:

- 8 linguri faina migdale 

- 8 linguri faina seminte in 

- 1/2 cana curmale

- pudra de cacao sau cacao nibs (optional)

- coaja de la 2 lamai bio

- sucul de la o lamaie bio

-  fulgi nuca de cocos sau migdale maruntite pentru ornat.

Preparare:

Curmalele se inmoaie timp de 15-25 minute si se fac pasta la robot. Se combina cu restul ingredientelor, se formeaza bilute si se dau prin cocos. 

Atat! Simplu, rapid si sanatos!!!

 


Ciocolata amaruie

Ingrediente pentru 2 tablete(aproximativ 200 g):

- 125 g unt de cacao crud

- 2 linguri boabe integrale de cacao/2 linguri pudra de cacao cruda

- 1 linguri pudra de cacao cruda/1 linguri pudra de roscove

- 5-6 linguri sirop de agave bio

- 1 baton de vanilie

- 1 linguri pudra de lucuma

- 1 linguri pudra de maca

Preparare:

Se topeste untul de cacao in bain-marie, se adauga restul ingredientelor (de la batonul de vanilie doar semintele nu si coaja! iar boabele de cacao macinate la rasnita! stiti voi...), se amesteca bine si se toarna in forme de plastic si se da la frigider pana se intareste! 

 


Lapte simplu de migdale

Ingrediente:

-1 cana migdale organice crude

- 1/4 lingurita extract vanilie sau o pastaie de vanilie

- putin sirop de agave sau putina miere (miere doar pentru copiii de peste 1 an)

- un varf cutit scortisoara sau nucsoara

- 3 linguri pudra de carob.

Preparare: 

Lasati migdalele peste noapte intr-un castron cu apa. A doua zi dimineata clatiti-le bine apoi puneti-le in blender cu apa si mixati pana se sfarama migdalele foarte bine. Daca folositi blenderul de mana folositi putina lichid pana obtineti o pasta, apoi adaugati treptat restul de apa. Strecurati printr-un tifon/punga de strecurat lapte sau folositi o sosetica de nailon.

Puneti laptele inapoi in blender, adaugati indulcitorul, vanilia si carobul si mai invartiti putin pana totul este amestecat omogen.

Carobul (cunoscut si sub numele de roscove) este o alternativa la pudra de cacao, care stim ca poate agita micutii.

Este asemanator la gust, doar mai dulceag si are o multime de proprietati care-l fac mai mult decat dezirabil pentru alimentatia copiilor: contine vitaminele B1 si B2, niacina, betacaroten, calciu (de 3 ori mai mult decat boabele de cacao), magneziu, crom, cupru, nichel, este o sursa grozava de fibra si contine cca 8% proteina.

Pofta buna!

 


Capuccino

Ingrediente:

- 3/4 pahar lapte de: alune de padure, nuci si migdale (incercati sa nu folositi foarte multe nuci, pentru ca ar coplesi cu gustul lor puternic)

- 1/4 pahar apa fierbinte, nu fiarta

- 1 lingurita stearsa pudra de maca (obligatoriu)

- 1 lingurita generoasa de miere mana de brad sau sirop de agave (obligatoriu pentru aroma de caramel)

- ceva mai putin de 1/4 lingurita extract de vanilie (obligatoriu)

- 1/4 lingurita unt de cocos (optional, dar delicios)

 


Inghetata cu afine

Ingrediente:

- 1 cana nuci de caju

- 1 cana apa

- 1/3 cana sirop de artar sau alt indulcitor

- 1/4 cana fulgi de cocos

- 1/4 cana ulei de cocos (lichid).

- 1/2 cana afine de cultura de adaugat la congelator peste inghetata si nenumarate afine pentru servit.

Preparare: 

Puneti toate ingredientele intr-un blender si mixati pana obtineti o pasta.

Transferati intr-un alt vas si dati la congelator. Dupa o jumatate de ora sau cand observati ca incepe sa se ingroase inghetata, adaugati 1/2 de cana de afine si omogenizati. Din ora in ora, scoateti inghetata de la congelator si amestecati bine pentru a ingheta uniform. Ar trebui sa stea vreo 5 ore la inghetat.

Serviti dupa preferinta, insa va indemn in perioada asta sa incercati varianta cu multe afine sau zmeura, caci prea ne bucuram scurt timp de ele si prea sunt bune si sanatoase. Copiii vor fi incantati, va asigur!

Vestea buna este ca nu trebuie sa puneti neaparat fulgi sau unt de cocos, puteti pune pur si simplu nuci de caju, alune de padure, macadamia, nuci de Brazilia, cateva linguri de apa si indulcitorul preferat si veti obtine rezultate asemanatoare, mai putin partea crocanta. 

 


Tort de ciocolata cu fructe

Ingrediente blat: 

- 3 cani nuci clasice uscate;

- 2/3 cana cacao pudra sau carob pudra

- 1 cana curmale fara samburi

- un varf cutit sare de mare sau de care aveti.

Ingrediente crema: 

- 1/3 cana curmale fara samburi (daca sunt prea tari, lasati-le 1 ora in apa calduta, apoi scurgeti-le inainte de folosire)

- 1/4 cana sirop de artar/miere/ zahar de trestie nerafinat, diluat cu apa (cca 1 lingurita zahar la 2 linguri apa)

- 1 avocado bine copt

- 1/3 cana cacao pudra.

Umplutura: 

Zmeura fara masura. Puteti pune si caise/nectarine/piersici curatate de coaja si tocate marunt.

Preparare blat: 

Puneti nucile, pudra de cacao si sarea in robot si pulsati pana se amesteca bine, dar compozitia nu este foarte bine maruntita. Adaugati curmalele si, de data asta, puneti robotul la treaba pana totul este foarte bine maruntit. Formati 2 blaturi rotunde folosind un inel alimentar si dati-le deoparte, eventual in frigider pentru a se intari. Pentru a le putea manui mai usor, le [uteti aseza pe fiecare pe folie de plastic. Se foloseste un inel mic, cu diametrul de 15 cm, tot in ideea de a nu se sfarama blatul.

Preparare crema: 

Procesati curmalele si indulcitorul in robot pana aveti un amestec omogen, adaugati avocado si amestecati iar bine, iar la final pudra de cacao, pe care o veti incorpora de asemenea foarte bine, tot in robot.

Puneti jumatate din crema peste unul din blaturi, adaugati deasupra un rand de zmeura, apoi inca un strat de crema inainte de a aseza cel de-al doilea blat peste tot ce ati construit pana acum. Pastrati putina crema pentru ornarea tortului sau ornati pur si simplu cu zmeura.

 


Tort cremos

Blat

Ingrediente: 

- 1/4 cana faina de ovaz (fulgi de ovaz macinati in rasnita de cafea)

- 1/2 cana faina de caju (caju macinat in rasnita de cafea, dar nu foarte marunt)

- 2 linguri pudra cacao

- 2 linguri sirop de artar

- 1/2 lingurita pudra de vanilie

- 3-4 linguri apa

- 1 lingurita zeama de lamaie/lime

- 1 varf cutit sare. 

Preparare: 

Se amesteca toate ingredientele intr-un castron cu ajutorul unei linguri, apoi se transfera toata compozitia intr-un inel alimentar (asezat deja pe tava deshidratorului, pe hartia de pergament) si se intinde cat de uniform posibil (daca se lipeste compozitia de lingura, inmuiati lingura putin in apa si continuati sa intindeti). Deshidratati la 46 de grade pentru 2 ore, indepartati hartia de pergament, si mai lasati la deshidratat 6-8 ore.

 Daca nu aveti deshidrator, puteti inlocui apa cu unt de cocos si, eventual, faina de ovaz cu faina de migdale. 

Crema 

Ingrediente: 

- 2 bucati de avocado bine coapte, curatate

- 1 lingura crema de cocos (puteti inlocui cu unt de cocos)

- 3 linguri sirop de artar (sau dupa gust)

- 1 lingurita pudra de vanilie

- 1 varf cutit sare

- 1/2 lingurita coaja rasa de portocala

- 2 caise deshidratate taiate marunt, marunt (optional)

- 2-3 linguri pudra de cacao (optional). 

Preparare: 

Puneti toate ingredientele, mai putin caisele, in blenderul de mana si mixati pana obtineti o pasta omogena. Daca e nevoie, adaugati putina apa; ar trebui sa aiba consistenta asemanatoare cu cea de frisca sau maioneza. Adaugati caisele si amestecati din nou. Daca vreti un tort cu gust intens de ciocolata, adaugati in crema si 2-3 linguri de cacao cruda si amestecati bine.

Pentru ornat, puteti folosi fulgi de lichior de cacao cruda, insa merg foarte bine fructele acrisoare precum portocalele curatate de pielita si taiate cubulete, zmeura etc.

 


 

Batoane de muesli

 

Ingrediente:

- 2 cani nuci clasice (walnuts)

- 1 cana alune de padure

- 1 mana buna seminte de dovleac

- 1 mana seminte de canepa decorticate

- 4-5 smochine

- 1/4 cana sirop de artar

- 2 linguri sirop de yacon 

- 1/2 lingurita praf de vanilie

- 1 lingura pudra de maca

- putina sare.

Preparare:

Aveti nevoie de un robot de bucatarie, insa daca nu posedati unul, luati un cutit si ciopartiti nucile si semintele in toate directiile. Nu conteaza prea mult simetria, insa cu cat sunt mai bine maruntite, cu atat se vor modela mai usor la final.

Daca aveti robot, puneti totul gramada in bol, mai putin siropul de artar si siropul de yacon si mixati pana cand toate ingredientele sunt cam de marimea boabelor de piper (asta asa, orientativ, eu las si bucati mai mari uneori). Adaugati siropurile si pulsati pana s-a amestecat totul bine.

Luati cu mana din compozitie si formati batoane, tiparindu-le bine cu  o spatula sau un cutit, daca tineti neaparat sa fie ca ale noastre Puteti la fel de bine sa faceti bile sau sa folositi tot felul de forme. Daca nu aveti chef sa le modelati, puneti-le pe fundul unui vas (eventual dreptughiular) si tipariti bine (cam 1 cm inaltime), puneti-le putin la frigider si taiati bucati atunci cand consumati.

Ideal ar fi ca toate nucile si semintele sa stea in apa peste noapte, iar a doua zi sa le tineti la deshidratat cam 8 ore pentru a deveni mai usor digerabile si pentru a-si amplifica virtutile nutritive, insa nu va simtiti vinovati daca nu aveti inca deshidrator, oricum ar fi sunt mai sanatoase decat mai sus mentionatele dulciuri.

De slabit, nu va slabi nimeni de la batoanele noastre insa va manca, cu siguranta, mai sanatos.

Amestecati nuci si seminte de tot felul, variind mereu, si asigurandu-va astfel ca va bucurati de cat mai multe vitamine, uleiuri esentiale, aminoacizi de toate felurile, in diverse proportii.

Alte ingrediente pe care le puteti folosi: migdale, nuci pecan, nuci de macadamia, nuci de brazilia, seminte de floarea soarelui, seminte de in, seminte de pin, mac, susan, fulgi de cocos.

In loc de smochine sau in completarea lor puteti pune stafide, curmale, goji berries, chiar si prune uscate.

In loc de sirop de yacon si de artar puteti folosi linstiti sirop de agave sau mult mai usor accesibila miere de albine.

In loc de maca puteti folosi alte superalimente precum pudra de mesquite, lucuma, suma etc.

In loc de vanilie puteti pune scortisoara, cardamom, nucsoara etc.

 


Bomboane cioco cu umplutura de nuci

Ingrediente pentru ciocolata:

- 3 linguri unt cocos/palmier 

- 5 linguri sirop agave 

- 4 linguri roscove/cacao       

- 1 baton vanilie/1 linguri esenta vanilie.

Ingrediente pentru umplutura:

-2  linguri unt nuca

- 1 lingurita fulgi drojdie

- 1 lingurita miere cruda.

Preparare:

Se topeste untul de cocos/palmier, se adauga mierea/siropul de agave, vanilia si pudra de roscove/cacao. Se amesteca bine si se toarna in forme de briose pe jumatate. Se da la rece cateva minute.

Untul de nuci se amesteca cu mierea si drojdia pana se omogenizeaza. Se pune cate o lingurita din aceasta compozitie in fiecare forma de briosa (peste ciocolata racita) si se acopera cu ciocolata ramasa pana se umplu formele. Se decoreaza cu jumatati de nuci sau ce vreti voi. Se da la rece pana se intareste si se poate scoate din forme.

 


Bomboane de nuci

Ingrediente:

- nuci 

- curmale 

- fulgi nuca de cocos

Preparare:

Nucile se pun la inmuiat peste noapte. Curmalele se pun la inmuiat 20 minute. Se clateste si scurge nuca, se da prin robot pana se marunteste bine si se pune intr-un bol. Se scurg curmalele si se fac pasta la robot, se adauga peste nuca, se mai pune si cocos si se amesteca bine. Se formeaza bilute cu mana din aceasta compozitie si se da prin nuca de cocos sau nuci maruntite cu cutitul. Pofta buna!

 

Lapte de turmeric

Ingrediente (2 portii)lapte turmeric

- 600 ml lapte de nuci (orice fel de nuci preferati, neaparat hidratate anterior)

- o lingurita unt de cocos (optional)

- o jumatate de lingurita de praf de vanilie organica / un sfert de lingurita de esenta de vanilie – pentru aroma

- 2 linguri de miere cruda

- licoarea obtinuta prin fierberea a 2 lingurite de praf turmeric

Preparare

Se amesteca toate ingredientele in blender pana se obtine o bautura omogena. Este ideal pentru bautura calda de seara.

Laptele de nuci se prepara foarte simplu: aveti nevoie de 150 grame nuci (nuci romanesti, caju, migdale, seminte de canepa,etc) si 600 ml apa plata. Nucile impreuna cu apa se amesteca in blender pana se obtine o consistenta cremoasa/omogena. Lichidul obtinut poate fi filtrat (sau nu) iar pulpa poate fi folosita la prepararea crackers-ilor, painicilor sau prajiturilor.

 

Sa aveti pofta si sanatate

 

 

Trufe de ciocolata cu canepa

 

 

Probabil ati mai auzit  despre bombonelele crude gen Rafaello. Sunt delicioase si pot fi facute dupa placul fiecaruia. Acum va propunem o reteta la fel de simpla de trufe crude de ciocolata “imbogatite” cu proteine de calitate din seminte de canepa. Bune ca si gustare intre mese, aceste trufe sunt adevarate bombe de nutrienti si vitamine care nu doar sunt delicioase, dar nu ingrasa.

Ingrediente (pentru aproximativ 50 ‘bilute’)

- o cana fulgi de ovaz

- o cana mix de nuci (nuci romanesti, caju,alune de padure sau orice fel de nuci preferati – hidratate in prealabil)

- un sfert de cana de cacao (preferabil crud, organic)trufe de ciocolata cruda

- 3 linguri cu varf de seminte de canepa

- 3 linguri miere [cristalizata]

- aproximativ un sfert de cana de apa (pentru a lega amestecul)

- o lingurita rasa de pudra de vanilie

- un praf de sare

- doua linguri unt de cocos

- cacao / nuci pisate pentru ‘tavalire’

Preparare

Se proceseaza toate ingredientele in afara de cacao/nucile pisate intr-un blender pana se obtine o pasta groasa, modelabila (noi folosim si recomandam Thermomix – insa orice blender poate face treaba buna). Se va adauga apa atat cat e necesar astfel incat sa rezulte o compozitie inchegata. Se modeleaza bombonele care vor fi date ulterior prin cacao sau nuci pisate.

Este recomandat sa se tina o ora la frigider inainte de a fi consumate (daca rezistati sa nu le mancati pe loc :-) ).

 

 

Sursa: reteta adaptata dupa www.thisrawsomeveganlife.com

 

TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi ClickLink.ro Viziteaza magazinul Mariaherbal-plafar.ro pe ShopMania